İdil Cemre İbiş

23 Nisan’ın Kuruluşu

Benim askerde Mustafa diye bir arkadaşım vardı. O çok iyi biriydi. Güneş kadar parlak güzel saçları, deniz kadar mavi gözleri vardı. Mustafa büyüyünce Onbaşı olmak istiyordu. Ben de onunla birlikte çalışmak istiyordum. Mustafa herkese eşit davranan ve çocukları da epey çok seven biriydi. Bir gün bir savaşa girdik ve kazandık. Mustafa’nın aklına bir şey gelmişti. Aklındaki şeyi çok kolay bir şekilde yapabilirdi. Çünkü o bütün ülkede tanınıyordu.

Mustafa, 23 Nisan 1920’de Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’ni kurdu. Bu tarih Türk halkının egemenliği ilan ettiği tarihti. Mustafa bugün bazı arkadaşlarını ve beni çağırarak bir plan yaptı.

Biz dedi ki, “Biz çocukları çok seven insanlarız. Bu nedenle bugünü çocuklara bayram olarak armağan edeceğiz.” Aradan 4 yıl geçti.

Bugün yani 23 Nisan 1924’ü Mustafa ilan etti. Ve bayramın yeni adı “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” oldu. Mustafa, “Bayramı çocuklara armağan ediyorum” dedi. Ve böylelikle 23 Nisan kurulmuş oldu.

İdil Cemre İbiş 16.04.2020